Steeds meer en meer merken we dat iedereen zelf zijn groenten wil thuiskweken: de omzet van groentenplanten is dit jaar bij ons spectaculair gestegen.

Daarom dat we ook steeds op zoek zijn naar nieuwe producten om aan te bieden. Vanaf vandaag bieden we dan ook thuiskweekpakketten van Minichamp aan aan om zelf Champignons te kweken: we hebben verschillende soorten:

  • Gele oesterzwammen (7,5L)
  • Grijze Oesterzwammen (7,5L)
  • Witte Paddestoelen (7,5L)
  • Bruine Paddestoelen (7,5L)

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=h2UV6o-mrvY&w=640&h=360]

U ontvangt van ons een kweekset, bestaande uit een bakje met een doorzichtig deksel, met oa. een laag doorgroeide compost, waaruit de champignons gaan groeien. Neem het zakje dekaarde uit deze hobbyset en bewaar dit op een koele plaats voor later. Zet het deksel erop en bewaar de kweekset ca. vier dagen bij 20-25 ˚C. Na deze vier dagen is het compost wit doorgroeit met schimmel. Prik nu gaatjes in het zakje met dekaarde: Prik met een mes aan de bovenkant en aan de onderkant vijf gaatjes. Leg het zakje gedurende 30 minuten in een emmer met een halve liter water. Laat de aarde een half uurtje uitlekken. Verdeel de vochtige dekaarde nu regelmatig over de laag compost in het bakje van de hobbyset. Plaats de kweekbak nu 5 tot 8 dagen op een temperatuur van 20-25 ˚C met gesloten deksel.

De komende 5-8 dagen zal het paddenstoelenbroed door de compost omhoog groeien. U kunt voorzichtig met een stokje een gaatje in de dekaarde maken om te kijken of u al witte draden ziet. Zijn de witte draden over het hele oppervlak zichtbaar? Dan kunt u de champignons verder kweken op een koelere plaats. Zet de kweekset op een tochtvrije plek bij 15-18 ˚C. Besproei de dekaarde elke dag met een plantenspuit, de aarde mag beslist niet uitdrogen. Te natte grond is echter ook niet goed voor de ontwikkeling van de champignons. Na zo’n vijf dagen zult u de eerste witte knopjes zien verschijnen (niet aanraken!).

Champignons oogsten

De champignons groeien nu vrij snel en na ongeveer een week kunt u beginnen met oogsten. Een middelgrote champignon is zo’n 4-5 cm groot. Draai de paddenstoel met de steel voorzichtig helemaal uit de aarde. Als er toch een stukje steel blijft zitten dan haalt u dit helemaal weg. Oogst nu in ongeveer vijf dagen alle paddenstoelen. U kunt de champignons direct in de keuken verwerken of nog enige dagen in de koelkast bewaren. Probeer de dekaarde zoveel mogelijk intact te laten. Nu kunt u nog een keer champignons kweken in dezelfde kweekbak. Begin weer met de verzorging door de dekaarde met ongeveer een halve liter water te besproeien. Na 3-5 dagen komen de eerste knopjes alweer tevoorschijn.

Zin in 3 exclusieve promoties van bloemen Blavier ?

Steven en het team van bloemen Blavier zetten je in de bloemen met kortingen en acties zodat je elke dag kan genieten want bloemen Blavier, bloemen zoals jij bent !

Check je mailbox voor onze mail met de promoties !

Pin It on Pinterest