Roos (Rosa)

Bloemen houden van mensen, en mensen houden van bloemen. Onze bloementoog staat elke dag vol met verse bloemen, en kiezen is soms moeilijk .... En hoe verzorg je die bloemen? Als bloemenspecialist willen we je helpen om zo lang mogelijk te genieten dus geven we hier naast alle info ook de nodige verzorgingstips, in samenwerking met vlam.be en mooiwatbloemendoen.nl

Deze bloemen kan u vinden bij bloemen Blavier ... bloemen Blavier, bloemen zoals jij bent !

Roos (Rosa), Koningin van de Bloemen

Volksnaam: roos
Wetenschappelijke naam: Rosa
Synoniem:
Familie: Rosaceae

Algemene omschrijving

Ontmoet de Koningin van de Bloemen: de roos. De majestueuze roos dankt deze titel aan haar wereldwijde populariteit als mooiste meisje van de klas. Een bloem waarvan alle kleuren een eigen bijzondere betekenis hebben. Dus waar of wie je ook bent, er is altijd een passende roos voor jou te vinden.

De roos is de meest geproduceerde en verbruikte snijbloem ter wereld. Er is in vele opzichten veel gebeurd met de roos, de productie is wereldwijd gestart en de kwaliteit is verbeterd. Het assortiment is oneindig groot, met jaarlijks meerdere nieuwe introducties. De tijden van Baccara, Sonia en Motrea liggen inmiddels ver achter ons, maar daar zijn wondermooie nieuwe cultivars voor in de plaats gekomen. In toepassing en gebruik zien we dat de roos, het symbool voor liefde, bij verschillende gelegenheden wordt gebruikt; van verjaardag tot zomaar een cadeau en van bruiloft tot begrafenis. De roos wordt vaak ‘The Queen of flowers’ genoemd.

Over de bloem

De roos is afkomstig uit een groot gebied van de gematigde streken van het noordelijk halfrond. Om die reden doen ze het ook goed als tuinroos in veel landen. Als snijbloem kom je soms enorm grote rozen tegen. Alle groeifactoren kunnen worden nagebootst om een roos te laten groeien: licht, warmte, water en groeistoffen.

De enige factor die niet is na te bootsen is de hoogte waarop geproduceerd wordt en waarbij de rozen bij een lagere luchtdruk opgroeien. Dit heeft als gevolg dat de bloemen groter kunnen groeien door mindere luchtdruk in bepaalde landen, zoals Equador. Tevens zorgt de tragere groei bij lagere temperaturen ervoor dat de stelen dikker en stugger zijn dan de rozen uit Nederlandse kassen. Het landenassortiment is dan ook totaal verschillend. Veel bloemisten en consumenten geven de voorkeur aan Nederlandse rozen omdat deze altijd mooi openen.

De naam Roos is afkomstig van ‘Rosa’ wat Latijns is voor roos. Mogelijk is Roos ook een verkorting van een Germaanse naam waarvan het eerste gedeelte bestond uit ‘Rod’ dat roem betekent. Er zijn verschillende Heiligen met de naam Rosa, zoals Rosa van Viterbo en Rosa van Lima. De Grieken, Romeinen en Egyptenaren ontdekten vele duizenden jaren geleden de schoonheid van de romantische roos. Helaas moesten wij wachten tot de zestiende eeuw. Sindsdien groeit de populariteit van de roos non-stop en komen er ieder jaar weer nieuwe soorten bij. Het is duidelijk: van de roos zijn we nog lang niet af.

In de gehele wereld is de roos de bloem met de meeste symbolische betekenissen, afhankelijk van de kleur.

Kleuren en vormen

Rood, wit, geel, roze, paars, oranje en groen. Tweekleurig of meerkleurig. Groot, klein, korte steel, lange steel. Bij een romantische bui ontstaat er al snel een luxeprobleem, want er is overdreven veel keuze. En elk jaar komen er weer tientallen nieuwe variëteiten bij. Bij sommige is het hart van de roos zelfs groen; dit ‘grashart’ is eigenlijk de bloembodem die door de bloem heen groeit.

Symboliek

De hartvormige blaadjes staan voor liefde en vertrouwen en de doornen geven aan dat de liefde niet altijd over rozen gaat. Vooral rode rozen zijn onlosmakelijk verbonden met de liefde, maar wist je dat iedere kleur een eigen betekenis heeft?

 • Rood: liefde en respect.
 • Wit: echte liefde, puurheid, waardigheid, reinheid.
 • Roze: geluk, dankbaarheid, zuiverheid.
 • Oranje: verlangen, waardering, sympathie.
 • Geel: intieme vriendschap, verbondenheid.

Ook combinaties van kleuren en combinaties met andere bloemen hebben een betekenis. Met een witte en rode roos samen spreek je bijvoorbeeld de wens uit om altijd samen te zijn. Rozen in een boeket symboliseren dankbaarheid en één roos in een groot boeket staat voor: jij bent degene van wie ik hou, jij bent het voor mij! Wat wil jij vertellen met rozen?

Verzorging van Rozen

 • Snij of knip de bloemen 5-8 cm af met een scherp en schoon mes of snoeischaar. Recht of schuin afsnijden maakt in principe geen verschil.
 • Zorg dat er geen bladeren onder water komen.
 • Zet de bloemen thuis op een schone vaas met schoon leidingwater.
 • Geef de rozen het bijgeleverde houdbaarheidsmiddel, let hierbij op de juiste dosering. Dit zal het vaasleven positief beïnvloeden. De bacteriegroei zal worden verminderd zodat de bloem niet slap zal gaan hangen en de bloem volledig opent.
 • Zorg dat er voldoende water in de vaas blijft, enkel bijvullen is voldoende. Verversen is niet gewenst.
 • Houd de rozen weg van warmtebronnen (verwarming, zon).
 • Gebruik op rozen geen watersproeier, dit zal Botrytis in de hand werken.
 • Rozen blijven 5 tot 20 dagen goed (afhankelijk van land van afzet, transport- en opslagtijd, toevoegen van snijbloemenvoeding, versheid en omstandigheden bij de consument).
 • De bloemen zijn alleen voor decoratie en niet voor consumptie.

(met dank aan aan http://florist.flowercouncil.org/)

Ontdek de Roos (rosa), de koningin van de snijbloem in bloemstukken en boeketten

Snel in contact komen met meester-florist Steven Blavier doe je via dit contactformulier. Normaal contacteren we je binnen de 48uren via mail. Nog niks van ons gehoord? Bel ons dan even op 011/88.21.80

Neem contact met ons op via dit contactformulier

8 + 13 =


Ontdek bloemen Blavier in geuren en kleuren ...
met raad en daad voor jou in vertrouwen voor bloemen en zoveel meer ....

bloemen Blavier, dat is een bloemenwinkel met inhoud en (ook al een kleine) geschiedenis ..... Je weet dat je in vertrouwen bij ons elke dag terecht kan, maar ook achter de schermen beweegt er het één en ander ... We proberen je op onze website in geuren en kleuren uit te leggen waar we voor staan, en dat we meer zijn dan gewoon een bloemenwinkel ... We zijn er voor iedereen elke dag met raad en daad, en dat is waarom wij ook jouw favoriete bloemenwinkel zijn ..... natuurlijk (niet zo) verrassend, bloemen Blavier, want .... bloemen Blavier, bloemen zoals jij bent !

Zin in 3 exclusieve promoties van bloemen Blavier ?

Steven en het team van bloemen Blavier zetten je in de bloemen met kortingen en acties zodat je elke dag kan genieten want bloemen Blavier, bloemen zoals jij bent !

Check je mailbox voor onze mail met de promoties !

Pin It on Pinterest