De Tulp (Tulipa), de razend populaire snijbloem uit Nederland

Bloemen houden van mensen, en mensen houden van bloemen. Onze bloementoog staat elke dag vol met verse bloemen, en kiezen is soms moeilijk .... En hoe verzorg je die bloemen? Als bloemenspecialist willen we je helpen om zo lang mogelijk te genieten dus geven we hier naast alle info ook de nodige verzorgingstips, in samenwerking met vlam.be en mooiwatbloemendoen.nl

Deze bloemen kan u vinden bij bloemen Blavier ... bloemen Blavier, bloemen zoals jij bent !

Volksnaam: tulp
Wetenschappelijke naam: Tulipa
Familie: Liliaceae

Algemene omschrijving

De tulp is een van de belangrijkste snijbloemen en wordt direct geassocieerd met het voorjaarsgevoel, hoewel ze jaarrond verkrijgbaar zijn. Er is een grote variatie aan bloemvormen en kleuren, er zijn ruim 600 cultivars verkrijgbaar via de Nederlandse veilingen.

Tulpen vind je in het wild in Noord-Afrika en Zuid-Europa tot aan het noordwesten van China. Met de grootste diversiteit in drie verschillende bergketens in Centraal-Azië: de Pamir, de Tiensjan en Hindoekoesj. Het klimaat is hier met koude winters, lange lentes met koude nachten en een droge zomer ideaal voor tulpen. Tulpen hebben namelijk een koude nacht en een koude winter nodig om te kunnen groeien, waardoor ze niet in een warm klimaat gekweekt kunnen worden.

Gaf je in de zestiende eeuw een tulp, dan gaf je rijkdom. In die tijd was de bloem namelijk mateloos populair en ontstond er een speculatieve handel in tulpenbollen. Voor de prijs van één tulpenbol schafte je toen een heel grachtenpand aan in Amsterdam. Inmiddels kost een leuke bos nog maar een paar euro, maar de symboliek is wel in waarde gestegen. Geef je tulpen, dan geef je ook een boodschap. Zo betekenen rode tulpen onstuimige liefde en met zwarte tulpen zeg je: ‘Ik hou zoveel van je dat ik alles wil opofferen.’ Die geef je dus niet zomaar weg.

De snijbloemen worden geproduceerd op speciale kwekerijen, zogenoemde broeierijen. Na een speciale temperatuurbehandeling van de bollen, waarbij de winter wordt nagebootst, worden de bloembollen in de kas in bloei gebracht. Dit kan zowel op grond als water gebeuren. Dit noemen we de zogenaamde waterbroei, deze zijn geheel vrij van zand en zeer geschikt voor de export naar landen die ‘grondvrij’ moeten zijn.

Tulpen zijn toepasbaar in vele vormen. Ook in eeuwenoude kunstvormen op schilderijen, tekeningen maar en in speciale tulpen vazen en siertuinen (Keukenhof) zien we de bloemen veelvuldig terug. De tulp wordt direct geassocieerd met Nederland, alhoewel hij afkomstig is uit Turkije.

De naam van de tulpen is afkomstig uit het Ottomaanse rijk. De Ottomanen droegen tulbanden met tulpen er op. De naam van de tulpen is toen afgeleid door de Europeanen van het Perzische woord wat tulband betekende. Overigens heeft deze achterliggende betekenis verder geen invloed op hetgeen waar de tulp symbool voor staat. De tulp symboliseert over het algemeen namelijk perfecte liefde. Maar ook bij de tulpen zijn er verschillende kleuren, waardoor het moeilijk is om een algemene betekenis toe te kennen aan de tulp.

De tulp is de bloem die altijd goed is. Tulpen zijn niet te groot, niet te klein, niet te romantisch, niet te chiq, niet te slordig enzovoort. Tulpen staan symbool ware liefde, maar dit verschilt natuurlijk per kleur. Bekijk daarom onderstaande artikelen om de boodschap van de verschillende tulpen te achterhalen en leer zo de tulpentaal.

Over de bloem

Wanneer je het ergens in het buitenland over Nederland hebt denkt men direct aan molens, klompen en tulpen. De tulpen zijn al sinds begin van de 17e eeuw in Nederland nadat zij waren geïmporteerd uit het oorsprongsgebied Turkije.

De populariteit van tulpen was in het begin zeer groot en de handel in bollen nam grootse vormen aan. Er ontstond een speculatieve handel in de bollen, waarbij de prijs van een enkele bol vergelijkbaar was met de prijs van een grachtenpand in Amsterdam. Uiteindelijk ligt in deze periode de oorsprong van een voor Nederland belangrijk, kenmerkend symbool en voor de bloemenindustrie een van de belangrijkste producten.

Kleuren en vormen van de tulp

De altijd vrolijke tulp is er in het wit, rood, geel, roze, paars, oranje, groen of met meerkleurige bloemblaadjes. Ook de vormen van de tulp zijn een feestje voor het oog. Zo kom je ze tegen met een enkele of een dubbele rij bloemblaadjes, zijn er ook opvallende franje- en parkiettulpen met gekartelde bloemblaadjes en is er de speelse lelietulp. Pioentulpen lijken de zusjes van pioenen en Franse tulpen zijn, in tegenstelling tot de meeste Françaises, bijzonder lang en hebben zeer grote bloemen.

RODE TULPEN

De kleur rood is sterke kleur die geassocieerd kan worden met warmte, liefde, hitte, maar ook met vuur en bloed. Zoals ook wel gezegd wordt: rood is zowel cupido als de duivel (twee personages die beiden met rood geassocieerd worden), oftewel u kunt met rood twee kanten op.

Betekenis rode tulpen

Rode tulpen worden het sterkste geassocieerd met liefde, ten opzichte van andere tulpen. Het geven van rode tulpen is dus een uiting van liefde en genegenheid voor de ander (in de romantische zin). Rode tulpen staan symbool voor ware liefde.

Rode tulpen ontvangen

In de Victoriaanse tijd reageerde de ontvanger van rode tulpen door de bloemen aan te pakken met de rechterhand of met de linkerhand. Wanneer de ontvanger de rode tulpen ontving met de rechterhand, liet de ontvanger hiermee zien dat de gevoelens wederzijds waren. Het ontvangen met de linkerhand liet echter zien dat de gevoelens niet wederzijds waren.

WITTE TULPEN

Prachtige smetteloze, witte tulpen zijn prachtig om te zien en ook prachtig om te geven. Wilt u iemand vergeven of wilt u respect afdwingen bij iemand, dan kunt u dat bereiken met witte tulpen.

Betekenis witte tulpen

De kleur wit staat vaak symbool voor onschuld en puurheid, maar dit zien we niet direct bij de witte tulp terug. Wanneer u iemand witte tulpen geeft, dan staam dit symbool voor vergeving. Maar de witte tulpen kunnen ook gebruikt worden om respect af te dwingen bij anderen.

ORANJE TULPEN

Oranje tulpen, Nederlandser kan het niet. Tulpen en de kleur van Nederland. Oranje tulpen worden daarom vaak als symbool gebruikt voor Nederland. Maar oranje tulpen dragen ook andere betekenissen uit.

Betekenis oranje tulpen

Oranje tulpen staan voor enthousiasme en kunnen voor verschillende gelegenheden gebruikt worden. Natuurlijk bij Nederlandse feestdagen, maar de oranje tulp kan ook vriendschappelijk gegeven worden of zelfs zakelijk. Oranje tulpen zijn een perfecte manier om uw enthousiasme te laten blijken.

GELE TULPEN

Geel symboliseert zonneschijn en dus warmte, leven, blijheid en plezier. Maar aan de andere kant staat geel ook voor bedrog en lafheid. U kunt met de kleur geel dus vele kanten op. Maar hoe zit het met gele tulpen? Welke boodschap dragen zij met zich mee?

Betekenis gele tulpen

De boodschap die gele tulpen uitdragen is gelukkig positiever, al was dit niet altijd zo. Voorheen symboliseerden gele tulpen een hopeloze liefde, een liefde zonder toekomst. Gelukkig is boodschap die deze gele tulpen met zich meedroegen in de loop van de tijd drastisch veranderd. De huidige boodschap is een stuk vrolijker en optimistischer. Gele tulpen staan tegenwoordig namelijk voor vrolijkheid, blijheid en zonneschijn. Een echte oppepper van de dag dus.

 ROZE TULPEN

De kleur roze wordt ook wel gezien als de lievere, de zachtere versie van de rode kleur. De kleur roze wordt dan ook vaak in verband gebracht met lieve, schattige babymeisjes. Deze zachtaardigheid kan ook teruggevonden worden bij de roze tulpen.

Betekenis roze tulpen

Roze tulpen stralen elegantie en zachtaardigheid uit en daarmee kan de roze tulp ook geassocieerd worden. Ook staan de roze tulpen symbool voor het ultieme geluk. Met het geven van roze tulpen aan een ander, wens je degene het beste toe en veel geluk. Roze tulpen kunnen bijna bij iedere gelegenheid gebruikt worden wanneer u de roze tulpen geeft aan iemand die u dierbaar is.

 PAARSE TULPEN

De kleur paars wordt vaak in verband gebracht met koninklijke waardigheden. Geldt dit ook voor de paarse tulpen?

Betekenis paarse tulpen

Paarse tulpen symboliseren royalty, koningschap, koninklijke waardigheden. Maar ook staan paarse tulpen voor rust en spiritualiteit. Paarse tulpen kunnen voor verschillende gelegenheden gebruikt worden, ook de algemene gelegenheden.

 VERSCHILLENDE KLEUREN TULPEN

U zou het niet meteen denken, maar een boeket met verschillende kleuren tulpen draagt ook een eigen boodschap met zich mee, een onverwachte boodschap zelf!

Betekenis verschillende kleuren tulpen

Wanneer u een bos tulpen aan iemand geeft met daarin verschillende kleuren tulpen erin, dan draagt u de boodschap uit dat degene aan wie u het geeft mooie ogen heeft. Een aparte boodschap, maar wel degelijk het symbool waar de verschillende kleuren tulpen voor staan: mooie ogen.

Verzorging van Tulpen

 • Snij van de tulpen een stukje van het ondereinde van de steel en zet ze op koud water.
 • Gebruik kraanwater op kamertemperatuur.
 • Geef de bloemen snijbloemenvoeding (speciaal voor tulpen of algemeen).
 • De vaas moet regelmatig bijgevuld worden, tulpen drinken veel.
 • De beste plek is een koele plek.
 • In de warme kamer, naast warmtebronnen of in de volle zon zullen de tulpen sneller uitbloeien.
 • Tulpen mogen niet naast fruit staan omdat het ethyleengas, wat het fruit af geeft, de tulpen snel doet verouderen.
 • Tulpen blijven 5 tot 12 dagen goed (afhankelijk van land van afzet, transport- en opslagtijd, toevoegen van snijbloemenvoeding, versheid en omstandigheden bij de consument).
 • De bloemen zijn alleen voor decoratie en niet voor consumptie.
 • Kies een schone vaas die hoog genoeg is: tulpen groeien nog een aantal centimeters door.
 • Zet de tulpen eerst een uurtje in papier of folie in de vaas. De tulpen zuigen zich dan vol met water en trekken zich als het ware recht.

(met dank aan http://bloemennederland.nl/)

Snel in contact komen met meester-florist Steven Blavier doe je via dit contactformulier. Normaal contacteren we je binnen de 48uren via mail. Nog niks van ons gehoord? Bel ons dan even op 011/88.21.80

Neem contact met ons op via dit contactformulier

2 + 2 =


Ontdek bloemen Blavier in geuren en kleuren ...
met raad en daad voor jou in vertrouwen voor bloemen en zoveel meer ....

bloemen Blavier, dat is een bloemenwinkel met inhoud en (ook al een kleine) geschiedenis ..... Je weet dat je in vertrouwen bij ons elke dag terecht kan, maar ook achter de schermen beweegt er het één en ander ... We proberen je op onze website in geuren en kleuren uit te leggen waar we voor staan, en dat we meer zijn dan gewoon een bloemenwinkel ... We zijn er voor iedereen elke dag met raad en daad, en dat is waarom wij ook jouw favoriete bloemenwinkel zijn ..... natuurlijk (niet zo) verrassend, bloemen Blavier, want .... bloemen Blavier, bloemen zoals jij bent !

Zin in 3 exclusieve promoties van bloemen Blavier ?

Steven en het team van bloemen Blavier zetten je in de bloemen met kortingen en acties zodat je elke dag kan genieten want bloemen Blavier, bloemen zoals jij bent !

Check je mailbox voor onze mail met de promoties !

Pin It on Pinterest