Calathea

De keuze aan kamerplanten is tegenwoordig enorm. Voor elke smaak en elk interieur is er een uitgebreid aanbod aan kwaliteitsplanten. Vandaar het initiatief om met de actie ‘Woonplant van de maand’ elke maand één kamerplant in de schijnwerpers te zetten. In september 2014 was de Calathea de Woonplant van de maand.

n september is Calathea de Woonplant van de maand. Je herkent deze plant aan zijn opvallende bladeren die via stengels direct uit de aarde omhoogsteken. Ze zijn versierd met patronen en bladtekeningen en ritselen bij beweging.

Patronen en bladtekeningen

Golvend, geribbeld, rond, ovaal en versierd met de mooiste patronen: we hebben het over de bladeren van de Calathea. Zodra de zon doorbreekt, spreiden de bladeren zich om het licht op te vangen. ‘s Avonds sluiten ze zich weer, met zacht geritsel. Prachtig!

Van het oerwoud naar de woonkamer

Calathea’s komen uit de diepe oerwouden van het Amazonegebied in Zuid-Amerika. Daar groeien ze in de schaduwrijke laag onder de dichtbegroeide vegetatie. Ze zijn dus gewend aan vochtige omstandigheden en weinig daglicht. De Calathea voelt zich binnen thuis op een plekje zonder directe zonneschijn. Denk maar aan de woonkamer, maar ook de badkamer, de hal of de slaapkamer.

Plaats: Kies een plek met weinig of gefilterd zonlicht. De Calathea kan absoluut niet tegen tocht en rook. Zet ’m dus maar niet in de rookruimte.

Water: Geef 2 keer per week wat water en besproei af en toe. In de winter is de Calathea niet zo dorstig, je kunt ‘m dan wat minder vaak water geven.

Verzorging: Wordt het blad van je Calathea bruin en rolt het op? Dan is de lucht te droog. Dit kun je verhelpen door te sproeien of de plant op een schotel met vochtig grind te zetten.

Leuk om te weten:

  • Op de bladeren van sommige soorten Calathea lijken ogen te zitten, zoals op pauwenveren. Daarom heeft de plant de bijnaam Pauwenplant.
  • Wist je dat er ook een bloeiende Calathea bestaat? Dat is de Calathea crocata, deze heeft bloeiaren met geel/oranje schutbladeren.
  • De Calathea heeft naast bladeren in allerlei groentinten, soms ook paars-rode of zilverkleurige accenten.
  • Calathea staat symbool voor een nieuw begin. Die betekenis is afgeleid van de Engelse uitdrukking ‘to turn a leaf’, wat de plant doet als het donker wordt.
  • Wist je dat planten van muziek houden? Ze zijn vooral fan van geluidsgolven met een lage frequentie, onder duizend Hertz. Rustige deuntjes dus.
  • In het Amazonegebied worden de bladeren van de Calathea gebruikt als dakbedekking, als materiaal om manden mee te vlechten en als medicijn.
  • De Calathea staat bekend als een zeer luchtzuiverende kamerplant. Dat maakt ‘m dus een gezonde gast.

[flickr_set id=”72157649566221446″]

Meer informatie over de Calathea en veel andere planten vind je op www.groenvanbijons.be.

Zin in 3 exclusieve promoties van bloemen Blavier ?

Steven en het team van bloemen Blavier zetten je in de bloemen met kortingen en acties zodat je elke dag kan genieten want bloemen Blavier, bloemen zoals jij bent !

Check je mailbox voor onze mail met de promoties !

Pin It on Pinterest