Ficus Benjamina

Alle informatie over deze kamerplant

De keuze aan kamerplanten is tegenwoordig enorm. Voor elke smaak en elk interieur is er een uitgebreid aanbod aan kwaliteitsplanten. Vandaar het initiatief om met de actie ‘Woonplant van de maand’ elke maand één kamerplant in de schijnwerpers te zetten. Over deze kamerplant kan u hier alle info terugvinden, in samenwerking met vlam.be en mooiwatbloemendoen.nl

Deze kamerplant kan u vinden in het assortiment kamerplanten bij bloemen Blavier ...
bloemen Blavier, planten zoals jij bent !

Ficus Benjamina

In januari 2017 was de Ficus Benjamina de Woonplant van de maand.

Prachtig blad en een mooie bouw maken van ficus een van de populairste woonplanten en binnenbomen die er zijn. De plant behoort tot de familie van de Moraceae (moerbeifamilie), waartoe ook vijg, rubberboom en hopplant horen.

Kenmerkend aan Ficus benjamina zijn de 3-13 cm lange, ovale bladeren met een toegespitste bladpunt en het witte melksap in de houtige stammen, stelen en blaadjes. Opmerkelijk is dat de ficusbloem niet op een bloem lijkt. Het is een zogenoemde schijnvrucht waarin de minuscuul kleine mannelijke en vrouwelijke bloemdelen zitten die, nadat ze bevrucht zijn, een vijgje produceren. De plant gaat pas bloeien als hij volwassen is. Als kamerplant worden vooral jeugdvormen van ficus aangeboden, die deze schijnvruchten ( bloemen) nog niet vertonen. Door verbeteringen in cultivars en teelt is Ficus benjamina aan een stevige comeback bezig. Doorslaggevend voor de consument is vaak het luchtzuiverende effect dat de plant op zijn omgeving heeft. Ficus is jaarrond groen.

Herkomst 
Ficus benjamina groeit in Zuid- en Zuidoost Azië en Australië. De grootste Ficus benjamina staat in India met een kroon diameter van 131 meter en meer dan 1775 luchtwortels, waarmee de boom wordt gesteund.

Waar let u op bij de inkoop van Ficus benjamina ?

 • Bij de inkoop van Ficus let u op een gezonde bladkleur en goede vorm. Hoe gelijkmatiger de plant van vorm is en hoe voller hij in het blad zit, hoe hoger de sierwaarde.
 • Als witbonte cultivars lang onderweg zijn geweest, kan bladrui ontstaan door lichtgebrek.
 • De planten dienen vrij van ziekten en plagen te zijn. Let bij Ficus vooral op wol-, dop- en schildluis.
 • Hoe dikker en leerachtiger het blad, des te minder gevoelig de plant is voor lagere luchtvochtigheid, des te makkelijker hij is in verzorging.
 • F icus benjamina is gevoelig voor kou, iets om op te letten in de koude maanden. Bij temperaturen onder de 12-15°C is goed inpakken bij verkoop aan te raden.

Keuze assortiment
Het geslacht Ficus is groot, Ficus benjamina is de meest veelzijdige soort in het assortiment. Er zijn tientallen cultivars verkrijgbaar, wat alle variëteiten gemeen hebben is het toegespitste bladpuntje. Verschillen zijn er in bladkleur, kleurpatroon, bladgrootte en bladvorm. Van groene tot witbonte cultivars, met kleine of grotere blaadjes die helemaal glad zijn of een golvend randje of gootje hebben. De naam van de plant is gekoppeld een deze kenmerken. Er is keuze uit verschillende klassieke en moderne verschijningsvormen, zoals enkele, gedraaide of gevlochten stam, vertakkend, struikvorm, bush-vorm of leivorm om de meest voorkomende te noemen.

Verzorgingstips

 • Ficus benjamina vraagt een lichte standplaats. Hoe bonter het blad des te meer licht de plant nodig heeft. Felle directe zon kan echter beter worden vermeden, zeker in de zomermaanden.
 • Hoe lichter de plant staat, hoe meer water hij nodig heeft. Pas de hoeveelheid water dus aan de standplaats aan en begiet regelmatig: de kluit mag nooit helemaal uitdrogen.
 • Tijdens de rustperiode in de winter minder water geven en oppassen voor te koud gietwater. In het voorjaar en de zomer lekker buiten zetten in een verfrissende bui.
 • Eens per maand plantenvoeding houdt ficus mooi en sterk.
 • Eventueel geel of lelijk blad kan weg worden getrokken.
 • Bladrui in najaar en winter is meestal het gevoel door droge lucht binnen, door de centrale verwarming. Waterverdampers bieden dan uitkomst.
 • Wordt de plant te groot of minder mooi, dan kan hij gesnoeid worden, liefst in de wintermaanden met een scherpe snoeischaar. Als de dagen langer worden, vormen zich vanzelf nieuwe blaadjes. Het witte melksap dat bij het snoeien vrijkomt is niet giftig, maar het plakt wel een beetje. Handen wassen na het snoeien is aan te raden.

Ontdek bloemen Blavier in geuren en kleuren ...
met raad en daad voor jou in vertrouwen voor bloemen en zoveel meer ....

bloemen Blavier, dat is een bloemenwinkel met inhoud en (ook al een kleine) geschiedenis ..... Je weet dat je in vertrouwen bij ons elke dag terecht kan, maar ook achter de schermen beweegt er het één en ander ... We proberen je op onze website in geuren en kleuren uit te leggen waar we voor staan, en dat we meer zijn dan gewoon een bloemenwinkel ... We zijn er voor iedereen elke dag met raad en daad, en dat is waarom wij ook jouw favoriete bloemenwinkel zijn ..... natuurlijk (niet zo) verrassend, bloemen Blavier, want .... bloemen Blavier, bloemen zoals jij bent !

Zin in 3 exclusieve promoties van bloemen Blavier ?

Steven en het team van bloemen Blavier zetten je in de bloemen met kortingen en acties zodat je elke dag kan genieten want bloemen Blavier, bloemen zoals jij bent !

Check je mailbox voor onze mail met de promoties !

Pin It on Pinterest