Hortensia (Hydrangea)

De keuze aan kamerplanten is tegenwoordig enorm. Voor elke smaak en elk interieur is er een uitgebreid aanbod aan kwaliteitsplanten. Vandaar het initiatief om met de actie ‘Woonplant van de maand’ elke maand één kamerplant in de schijnwerpers te zetten. Over deze kamerplant kan u hier alle info terugvinden, in samenwerking met vlam.be en mooiwatbloemendoen.nl

Deze kamerplant kan u vinden in het assortiment kamerplanten bij bloemen Blavier ...
bloemen Blavier, planten zoals jij bent !

 Grote bloemschermen, sprookjesachtige kleuren, schoonheid in overvloed – als er hortensia’s zijn is het voorjaar écht begonnen.

Bloemenbom

Hortensia is een voluptueuze beauty met veel grote bloemen die heel verrassend tijdens de bloei van kleur kunnen veranderen. De plant maakt altijd een rijke indruk, met grote bolle bloemschermen vol kleine stervormige bloemen. In huis zorgt hij voor een romantische sfeer en vangt op een fantastische manier het licht. De bloemetjes zijn net facetten, er is er altijd wel eentje die opvalt, hoe je er ook naar kijkt. Bij hortensia denk je meteen aan de lange, lichte dagen van het voorjaar en de sfeer van de zomer.

De lente in huis

Houtige takken met donkergroene bladeren en daarboven stervormige bloemblaadjes, dat is de Hortensia. De bloemetjes zijn er in het rood, paars, roze, wit, blauw en groen. Kleuren die het gemakkelijk maken om de Hortensia te associëren met de naderende lente. Er bestaan diverse soorten Hortensia’s zoals de bekende bolvormige planten, randbloeiers (Tellertype), seringvormige bloeiers, dubbelkleurige en doorbloeiende types. Ze worden gekweekt in minipotten met één bloem tot grote potten met een enorme zee aan bloemen en zijn verkrijgbaar van januari tot en met augustus.

Uit Azië en Zuid-Amerika

Van oorsprong komt de Hortensia uit Azië en Zuid-Amerika. De Engelse botanicus Sir Joseph Banks bracht na een lange reis, eind achttiende eeuw, voor het eerst een Hortensia naar Europa. De plant kreeg een plaatsje in de botanische Kew Gardens in Londen en werd al snel populair. Tegenwoordig is de Hortensia verkrijgbaar als woonplant en als buitenplant.

Plaats: In de lente heeft de Hortensia graag een koele, lichte standplaats.
Water: Dagelijks verlangt ze een beetje water, het liefst onthard. De plant beloont je goede zorgen met een overvloed aan bloemetjes.

Tip: Is je Hortensia uitgebloeid? Geef haar dan vanaf mei een tweede leven in de tuin. Zet haar op een schaduwrijke plek en geef de eerste weken veel water.

Hortensia, en wel hierom!

 • Hortensia geurt licht zoet en is verkrijgbaar in speciaal gekweekte planten met één bloem tot kloeke binnenstruik, en alles daar tussenin.
 • Wit, blauw, roze, paars, lila, rood, groen, gemengd – de plant is verkrijgbaar in buitenaards mooie kleuren.
 • Na de bloei knip je de bloemen eruit en geef je je hortensia een tweede leven buiten. Dat kan als de IJsheiligen voorbij zijn.

De naam zegt het al

De Latijnse naam van hortensia is Hydrangea. Dat betekent letterlijk watervat. ‘Hydro’ is water en  ‘angeion’ vat of kruik. De naam duidt op de belangrijkste voorwaarde voor een mooie hortensia: voldoende water.

Moederdag

Hortensia staat symbool voor gratie, schoonheid en overvloed (vanwege de uitbundige hoeveelheid bloemetjes en de royale bolle vorm), maar ook voor dankbaarheid en oprechte gevoelens: het is een populair Moederdagcadeau.

Blauw eiland

De plant groeit in het wild in Zuid- en Oost-Azië en Noord- en Zuid-Amerika. Sommige soorten hebben zich ontwikkeld tot grote bomen, andere blijven kleine compacte struiken. Op de Azoren staat Faial Island bekend als het ‘blauwe eiland’, vanwege de overvloedige aanwezigheid van hortensia’s.

Mooie kleuren

Blauwe hortensia’s hebben vanaf augustus, als ze nieuwe knoppen gaan aanmaken, graag een beetje kali-aluin of aluminiumsulfaat als extraatje, voor een  mooie kleur. Roze bloemen vragen om kalk en door kali-aluin aan rode hortensia’s toe te voegen, worden ze paars.

Liefdeslink

De naam Hortensia werd voor het eerst gebruikt in 1771 door de Franse plantkundige Philibert Commerson. Het vermoeden bestaat dat hij de bloem naar een vrouw vernoemde voor wie hij een zwak had. Verschillende dames worden genoemd als zijn inspiratiebron. Zoals koningin Hortense, dochter van Josephine de Beauharnais en Napoleon. Of Hortense de Nassau, dochter van de prins van Nassau.

Zo blijft Hortensia lang mooi

 • Hortensia staat het liefst licht, maar niet in de volle zon. Op een te warme plek maakt de plant minder bloemen aan.
 • Hortensia is een doordrinker. Voorkom slaphangen, zorg dat de plant altijd een licht vochtige kluit heeft.
 • Omdat groei en bloei hortensia veel energie kost, doe je de plant met eens in de twee weken wat plantenvoeding een groot plezier.
 • Niet meer voeding geven, want dan verliest de plant zijn compacte vorm.

 Een slap geworden hortensia kan met voldoende water op een koele plek helemaal herstellen

Chic & simpel

Omdat hortensia van zichzelf al zo’n spektakelstuk is, hou je de basis het best rustig: grijzig terracotta, gebleekt terracotta of een LBP (Little Black Planter). Kies voor een beetje robuuste pot, dat contrasteert mooi met de elegante bloemen.

Leuk om te weten

 • Hortensia’s die in de tuin zijn geplant, kunnen van kleur veranderen door de zuurtegraad van de grond. Planten in zure grond worden het volgende jaar blauw. In grond met een hogere pH-waarde worden de Hortensia’s roze.
 • Hydrangea betekent letterlijk ‘watervat’.
 • In Japan drinkt men Hortensiathee tijdens de ceremonie op Boeddha’s verjaardag op 8 april.
 • Van Hortensia’s kun je een mooi droogboeket maken door de bloemen in een droge ruimte te hangen.
 • Worden de bladeren geel? Zet de plant dan in zure, voedzame grond.
 • De plant staat symbool voor dankbaarheid, gratie, schoonheid en overvloed.
 • Faial, één van de eilanden van de Azoren, wordt ook wel het ‘blauwe eiland’ genoemd, omdat er zoveel blauwe Hortensia’s groeien.

Mooiwatplantendoen.nl is een initiatief van Bloemenbureau Holland en laat consumenten ervaren dat je je lekkerder voelt met planten om je heen.

Snel in contact komen met meester-florist Steven Blavier doe je via dit contactformulier. Normaal contacteren we je binnen de 48uren via mail. Nog niks van ons gehoord? Bel ons dan even op 011/88.21.80

Neem contact met ons op via dit contactformulier

15 + 9 =


Ontdek bloemen Blavier in geuren en kleuren ...
met raad en daad voor jou in vertrouwen voor bloemen en zoveel meer ....

bloemen Blavier, dat is een bloemenwinkel met inhoud en (ook al een kleine) geschiedenis ..... Je weet dat je in vertrouwen bij ons elke dag terecht kan, maar ook achter de schermen beweegt er het één en ander ... We proberen je op onze website in geuren en kleuren uit te leggen waar we voor staan, en dat we meer zijn dan gewoon een bloemenwinkel ... We zijn er voor iedereen elke dag met raad en daad, en dat is waarom wij ook jouw favoriete bloemenwinkel zijn ..... natuurlijk (niet zo) verrassend, bloemen Blavier, want .... bloemen Blavier, bloemen zoals jij bent !

Zin in 3 exclusieve promoties van bloemen Blavier ?

Steven en het team van bloemen Blavier zetten je in de bloemen met kortingen en acties zodat je elke dag kan genieten want bloemen Blavier, bloemen zoals jij bent !

Check je mailbox voor onze mail met de promoties !

Pin It on Pinterest