Potchrysant

De keuze aan kamerplanten is tegenwoordig enorm. Voor elke smaak en elk interieur is er een uitgebreid aanbod aan kwaliteitsplanten. Vandaar het initiatief om met de actie ‘Woonplant van de maand’ elke maand één kamerplant in de schijnwerpers te zetten. In oktober 2014 was de potchrysant de Woonplant van de maand.

Deze plant brengt warmte in huis met zijn herfsttinten en zijn symboliek van geluk. Omring je deze maand dus met z’n bloemen.

Rond, sprietig, groot of klein

Kleine bloemetjes, grote bloemen met een gekleurd hart, dubbele rijen met bloemblaadjes, sprietige bloemblaadjes of net rond: de bloemen van de potchrysant zijn er in alle maten en vormen. En dan vind je ze ook nog eens in het rood, paars, roze, oranje, geel, wit en groen of een combinatie van twee kleuren in een bloem. Er is er altijd wel een potchrysant naar jouw smaak.

Oost, west, thuis best
Potchrysanten zijn inmiddels helemaal ingeburgerd in Europa, maar komen van oorsprong uit Azië. Vooral in Japan zijn ze nog steeds mateloos populair. De plant heeft daar zelfs de keizerlijke status en jaarlijks vieren Japanners het Festival van het Geluk. Op die dag eren ze de chrysant met zijn symboliek van geluksbrenger.

Zon zorgt voor bloei

Tip: koop een potchrysant waarvan al een paar bloemen openstaan, want niet alle kleine groene knopjes zullen openen. Om de potchrysant lang te laten bloeien, is het belangrijk dat je de plant op een lichte, koele plek (18-20 graden Celsius) neerzetten. Houd de aarde steeds wat vochtig en je chrysant zal schitteren in het herfstzonnetje.

Leuk om te weten:

  • De potchrysant wordt geassocieerd met Allerheiligen.
  • In het verre oosten zet men thee van chrysanten of wokken ze de steeltjes, maar de potchrysant zoals wij ‘m kennen, kun je niet eten.
  • Met de juiste verzorging kan je potchrysant wel acht weken bloeien.
  • De naam Chrysanthemum betekent gouden bloem. Het is een samenstelling van de Griekse woorden chrysos = goud en anthemon = bloem.
  • Als de bloem bijna is uitgebloeid, kun je deze afknippen en in een schaaltje met water leggen. Het ziet er mooi uit én de nieuwe bloemen op de plant krijgen hierdoor extra zonlicht en energie.
  • De potchrysant staat ook mooi in de tuin of op het balkon.
  • Wist je dat uit onderzoek is gebleken dat mensen in een kamer vol levend groen minder stress ervaren?
  • Kiku is Japans voor chrysant en een populaire meisjesnaam.
  • De potchrysant komt uit dezelfde familie als de paardenbloem, margriet en het madeliefje.
  • Combineer verschillende kleuren chrysant om zo te genieten van het rijke kleurenpalet van de plant.

[flickr_set id=”72157649566330706″]

Meer informatie over de potchrysant en veel andere planten vind je op www.groenvanbijons.be.

Zin in 3 exclusieve promoties van bloemen Blavier ?

Steven en het team van bloemen Blavier zetten je in de bloemen met kortingen en acties zodat je elke dag kan genieten want bloemen Blavier, bloemen zoals jij bent !

Check je mailbox voor onze mail met de promoties !

Pin It on Pinterest