Primula

De keuze aan kamerplanten is tegenwoordig enorm. Voor elke smaak en elk interieur is er een uitgebreid aanbod aan kwaliteitsplanten. Vandaar het initiatief om met de actie ‘Woonplant van de maand’ elke maand één kamerplant in de schijnwerpers te zetten. De Primula was kamerplant van de maand februari 2015 !

Nog even en dan is het weer zover: de lente! De Primula past prima bij dat leuke vooruitzicht, want deze woonplant is het voorjaar in een potje met haar bonte bloemen en stevige blaadjes. Kortom: de Primula is de perfecte Woonplant van de maand februari.

 Uithangbord voor de lente

Kijk naar de Primula, officieel Primula obconica, en je voelt de lente kriebelen. De heldergroene, stevige blaadjes en schattige bloemetjes doen dat met je. Deze vaste voorjaarsbloeier bloeit uitbundig in het roze, rood, wit, paars, lila of blauw en is het uithangbord voor de lente. Wist je trouwens dat er ook een buitenvariant van de Primula is?

 Op grote hoogte

Wilde Primula’s komen vaak voor in de bergen van het noordelijk halfrond, waarvan zo’n vijftien soorten in de Europese Alpen. In het laagland zijn Primula’s vaak geel omdat bijen ze bestuiven, terwijl in hooggelegen gebieden juist vlinders de plant bestuiven en daarmee zorgen voor witte, roze, blauwe of violette bloemen. Mooi geregeld van Moeder Natuur, niet?

 Verzorging van de Primula

Zo houd je de Primula in een goed humeur: zet haar in het licht, maar niet in direct zonlicht. De Primula bloeit het beste bij temperaturen van 12 tot 15 °C. De plant houdt van een vochtige grond, maar niet van wateroverlast. In een warme kamer kun je de plant op een schaal met vochtig grind zetten, dan blijft haar vochtgehalte op peil. En haal je dode bloemetjes steeds weg, dan bloeit, bloeit, bloeit ze.

Leuk om te weten:

  • De Primula staat symbool voor hoop, groei en voor een nieuw begin.
  • Vroeger zorgden Primula’s nog wel eens voor jeuk als je ze aanraakte, maar die tijden zijn voorbij.
  • De naam Primula is afgeleid van het woord primus (eerste), omdat het een van de eerste bloeiers in het voorjaar is.
  • Naarmate de bloemen van de Primula ouder worden, worden de kleuren steeds donkerder en intenser. Samen met de nieuwe, lichtere bloemen geeft dat een verrassend effect.
  • Het grote verschil tussen de Primula obconica en de Primula vulgaris is dat de laatste niet geschikt is voor in huis.
  • De Primula wordt ook wel Sleutelbloem genoemd, naar een legende: hemelpoortbewaker Sint-Petrus had een prachtige sleutelbos met gouden sleutels. Op een dag gleed deze uit zijn handen en viel op de aarde neer. Op de plaats waar hij was neergekomen, groeide een opvallende plant met een stralende tros goudgele bloemen. De plant kreeg sindsdien de naam Sleutelbloem.
  • Primula’s fleuren in het vroege voorjaar ook je terras of balkon op.
  • De bloemetjes van de gewone Primula (Primula veris), de stengelloze Primula (Primula vulgaris) en de slanke Primula (Primula elatior) hebben een anijsachtige smaak en kun je verwerken in pannenkoeken, cake en jam.

[flickr_set id=”72157650227542268″]

Zin in 3 exclusieve promoties van bloemen Blavier ?

Steven en het team van bloemen Blavier zetten je in de bloemen met kortingen en acties zodat je elke dag kan genieten want bloemen Blavier, bloemen zoals jij bent !

Check je mailbox voor onze mail met de promoties !

Pin It on Pinterest