Varen

De keuze aan kamerplanten is tegenwoordig enorm. Voor elke smaak en elk interieur is er een uitgebreid aanbod aan kwaliteitsplanten. Vandaar het initiatief om met de actie ‘Woonplant van de maand’ elke maand één kamerplant in de schijnwerpers te zetten. Over deze kamerplant kan u hier alle info terugvinden, in samenwerking met vlam.be en mooiwatbloemendoen.nl

Deze kamerplant kan u vinden in het assortiment kamerplanten bij bloemen Blavier ...
bloemen Blavier, planten zoals jij bent !

Als buiten nog bijna alles kaal is, creëer je binnen een groene oase met de groene veren van varens in alle soorten en maten.

Botanische beauty’s

Als je eens om een mindful ervaring verlegen zit: niets is zo beeldschoon als een opgerold varenblad dat zich in een paar dagen tijd ontrolt tot een sierlijk lang blad dat lijkt op een groene veer. Varens zijn er met dichte bladeren, met ronde blaadjes, met krullen en met sprieten. Zet verschillende soorten bij elkaar en je hebt al snel de aanblik van een botanische verzameling waarin van alles te bekijken is, zonder dat groen het hele interieur overheerst.

De varenfamilie bestaat uit verschillende soorten. De bekendste is de Nephrolepis. Deze varen is makkelijk in onderhoud, zuivert de lucht en zorgt voor een goede luchtvochtigheid. Kortom, de ideale huisgenoot!

Blad dat zich afrolt vanuit een krul

De meeste varens hebben bladeren die zich afrollen vanuit een krul. De bladkleur varieert van lichtgroen, zilvergrijs, diep donkergroen, roodachtig tot zelfs brons. Ook de bladvormen verschillen. Denk maar aan het gesloten blad van de Asplenium of de diep ingesneden soorten als de Nephrolepis- of Adianthumsoorten. Zelfs de hardheid van de bladeren varieert. Een veelzijdige familie!

Of je woonstijl nu klassiek, puur natuur of design is, er is een varen die er bij past. Varens onderscheiden zich in kleur – van diepgroen tot grijzig – en hebben vrijwel allemaal lange slanke bladveren. Een paar varens zien er net even anders uit. Zo is Aglaomorpha coronans een majestueuze bad-ass met grote grove bladveren. Heeft boomvaren (Dicksonia) zich vermomd als palm, dankzij een stammetje met een lichtgroene kroon van varenblad. En nestvaren (Asplenium) is een aparte met gestileerde groene bladeren zonder franjes.

Levende geschiedenis

Varens zijn oerbewoners van de aarde, er zijn fossiele resten gevonden van zo’n 420 miljoen jaar oud. Ooit waren het waterplanten, die evolueerden tot sporenplanten aan de wal. Er zijn 40.000 verschillende soorten, vrijwel allemaal kruidachtige planten die zich niet aan het standaard bouwplan (wortel-stengel-blad) houden, maar ook eigenzinnig grossieren in luchtwortels, schijnstammen, bladschijven en andere hoogst originele onderdelen. Die evolutie heeft varen geholpen te overleven en maakt ze tot een zeer gevarieerde groep waarmee altijd iets te beleven valt.

Verzorging

De varens die je kent uit de woonkamer groeien in het wild vooral in gebieden met een hoge luchtvochtigheid. Varens doen het dan ook prima op een vochtige plek in huis zoals de badkamer of keuken. Zorg wel voor direct daglicht. Bovendien geeft de plant zelf ook veel vocht af. Dat vermindert klachten als hoofdpijn en een droge huid. Daarnaast staan varens ook nog bekend om hun luchtzuiverende kwaliteiten. Heel gezond dus, een varen in huis.

 • Plaats: Zet je varens op een lichte plek, maar niet in de directe zon. Een temperatuur vanaf 15 C° is perfect.
 • Verzorging: Als je regelmatig sproeit met een plantenspuit en wekelijks voeding geeft, blijft de plant gezond en gelukkig. Groeit hij uit zijn pot? Maart is een goede maand hem te verpotten.
 • Geef geen water in het hart, maar op de aarde en zorg dat de kluit altijd vochtig is.
 • Varens gedijen goed op een plek met een hoge luchtvochtigheidsgraad zoals de keuken en de badkamer.
 • Komt je varen in een ruimte met droge lucht terecht, zet de sierpot dan in een mooie schaal met water, dat om de plant kan verdampen.
 • Wekelijks een beetje voeding geven houdt een varen in topconditie.
 • Sproeien, nevelen, dampen, varens vinden het allemaal het einde.

Schone lucht, mooie huid

Varens in huis halen past bij de groeiende belangstelling voor eenvoudiger en duurzamer leven. Varens helpen de lucht in huis te zuiveren. Als ze zelf voldoende vocht krijgen, helpen ze ook de luchtvochtigheidsgraad in huis gezond te houden, zodat je minder snel last hebt van een droge huid. Op de juiste manier gestyled brengen ze vanzelf het schone, strakke gevoel van een laboratorium in huis. Zet ze bijvoorbeeld op water in afgewassen glazen jampotten voor een mooi transparant effect of kies identieke potten van aardewerk in zwart of wit voor een mooi strak effect.

Leuk om te weten

 • Een varen is een ideale plant om op te hangen, zo hebben de bladeren alle ruimte.
 • Al sinds de Victoriaanse tijd worden varens gebruikt als kamerplant.
 • Weet je dat er ook winterharde soorten voor de tuin te koop zijn?
 • Varens groeien in de natuur vaak als epifyt, dus op andere bomen en planten en in vochtige bosjes en moerassen.
 • De Nephrolepis is een van de oudste planten op aarde en is vaak aangetroffen als fossiel.
 • De bladeren van varens kunnen wel een meter lang worden.

Snel in contact komen met meester-florist Steven Blavier doe je via dit contactformulier. Normaal contacteren we je binnen de 48uren via mail. Nog niks van ons gehoord? Bel ons dan even op 011/88.21.80

Neem contact met ons op via dit contactformulier

2 + 3 =


Ontdek bloemen Blavier in geuren en kleuren ...
met raad en daad voor jou in vertrouwen voor bloemen en zoveel meer ....

bloemen Blavier, dat is een bloemenwinkel met inhoud en (ook al een kleine) geschiedenis ..... Je weet dat je in vertrouwen bij ons elke dag terecht kan, maar ook achter de schermen beweegt er het één en ander ... We proberen je op onze website in geuren en kleuren uit te leggen waar we voor staan, en dat we meer zijn dan gewoon een bloemenwinkel ... We zijn er voor iedereen elke dag met raad en daad, en dat is waarom wij ook jouw favoriete bloemenwinkel zijn ..... natuurlijk (niet zo) verrassend, bloemen Blavier, want .... bloemen Blavier, bloemen zoals jij bent !

Zin in 3 exclusieve promoties van bloemen Blavier ?

Steven en het team van bloemen Blavier zetten je in de bloemen met kortingen en acties zodat je elke dag kan genieten want bloemen Blavier, bloemen zoals jij bent !

Check je mailbox voor onze mail met de promoties !

Pin It on Pinterest